ארגז כלים רוחני-נפשי הוליסטי
ב-14 השנים האחרונות למדתי והתנסיתי במגוון רחב של כלי עבודה לחקירה תודעתית, לצד גישות טיפוליות הוליסטיות השמות דגש על כל רבדיו הקיומיים של האדם - הרוחניים, הנפשיים והגופניים. בליווי שאני מציעה ישנו שילוב של הכלים והגישות הנ"ל, בהתאמה לצורך ולרצון של המְלֻוֶּה.
להלן פירוט של הגישות, השיטות, התהליכים והכלים שעמם אני עובדת:
פסיכותרפיה רוחנית-הוליסטית
הפסיכותרפיה הרוחנית היא שילוב מעשי-טיפולי בין גישות פסיכולוגיות מערביות - החל מפרויד וכלה בהומניזם ובאקזיסטנציאליזם, לבין גישות פסיכולוגיות רוחניות - החל מיונג וכלה בהוגים מהזרם הרביעי בפסיכולוגיה (הזרם הטרנספרסונלי), כמו קן ווילבר, סטניסלב גרוף, מייקל וושבורן ואברהם מאסלו.
הדגש בפסיכותרפיה הרוחנית הוא בעבודה עם מכלול האדם - גוף, נפש ורוח, תוך כדי העמקה ביחסים של המטופל/ת עם עצמו, וביחסיו הבין-אישיים עם סביבתו ועם המטפל/ת.
המרחב הפסיכותרפי האמפתי, היציב, המוגן, העירני והמודע, הוא קרקע בטוחה להתפתחות הדרגתית ולאינטגרציה של חלקים שונים בנפש ובין הרוח והחומר. בנייה וחיזוק הכלי (האגו הפסיכולוגי וגוף הרגש), מאפשרים בזמנם הליכה מיטיבה ומאוזנת אל מעבר לעצמי ואל חיבור עם הנשגב, תוך שמירה על חיבור מתמיד לקרקע.
IFS
מודל ה- Internal Family Systems) IFS) של דר' ריצ'ארד שוורץ הינו מודל פסיכולוגי המייצג גישה טיפולית חדשנית, המבוססת על עקרון ריבוי הצדדים בנפש ומשלבת בתוכה ראייה מערכתית. מודל זה מתאר את האישיות כמורכבת מחלקים שונים, בעלי תפקידים שונים. אולם בעיקר, ישנו הגרעין, המרכז, הוא ה- Self, "העצמי", המהווה מנהיג פנימי מנחה ומדריך, מלווה ותומך במערכת כולה.
מטרת הטיפול בגישת ה- IFS הינה להביא את המערכת הפנימית להרמוניה ולעזור לאדם למצוא ולחזק את ה"אני" האמיתי שלו, את ה- Self, זה שמעבר לפחדים ולחששות. כך, ה"עצמי" יוכל להנהיג את המערכת הפנימית, והאדם יוכל לנהל את חייו מתוך הקול הפנימי והאותנטי שלו, מתוך העצמיות האמיתית שלו.
גישת ה- IFS הנה גישה הומניסטית וחיובית המדגישה את הכוחות שבאדם. היא ייחודית בהתייחסותה למערך האישיות בצורה מכבדת ומוקירה הנותנת את תשומת הלב לכל חלק וחלק. לפי גישה זו, אין בנו חלקים רעים. אפילו חלקים קיצוניים ומסוכנים הם חלקים שמנסים לעשות את תפקידם נאמנה, ולהגן עלינו מפני כאב ופגיעה. המטרה היא לא לחסל או להעלים חלקים, שכן הם חלק אינטגראלי מאיתנו, אלא להרגיע אותם ולעזור להם להשתנות אל עבר תפקוד מיטיב.
תקשורת מקרבת
תקשורת מקרבת (Non-Violent Communication) הינה דרך חיים, תפיסת עולם ושפה. זוהי גישה שפותחה בשנות ה-60 ע"י הפסיכולוג האמריקני מרשל רוזנברג, והגאונות שבה היא בתפיסה של צרכים אנושיים כאוניברסליים, ושל אופן ביטויים באמצעות רגשות, התנהגויות ודרכי פעולה. תקשורת מקרבת עוזרת לנו להבין את עצמנו, אילו צרכים מניעים אותנו (למשל: ביטחון, חיבור, אמון, משמעות, חופש) ובאילו דרכי פעולה אנו נוקטים כדי למלא (או לנסות למלא, ללא הצלחה) את הצרכים הללו; היא עוזרת לנו להבין מה מרחיק אותנו אחד מהשני ומעצמנו, ואיך להתקרב; מאפשרת לעבור מחשיבה של או-או, לגם וגם, ולפתוח אפשרויות חדשות בחיינו; מלמדת אותנו איך לעבור מפשרה כואבת בין דרכים שונות, לחיפוש משותף של דרך אחת שתעבוד לכולם; עוזרת לנו להקשיב ולהתחבר לעצמנו ולאחרים באופן שהופך את החיים לנעימים ומהנים יותר; עוזרת לנו לנהל יחסים ולפתור קונפליקטים ביעילות, מתוך כבוד הדדי ובשיתוף פעולה; מאפשרת לנו לחיות בצורה יותר אותנטית, אמפתית ומחוברת לחיים, ולייצר תקשורת טובה יותר וחיבור עמוק יותר עם עצמנו ועם אחרים.
המצפן
"המצפן" הינה שיטת אימון וליווי רגשי שפיתחה אחת מהמורות הוותיקות בארץ לתקשורת מקרבת - ארנינה קשתן. השיטה מאגדת בתוכה שלוש גישות מרכזיות: תקשורת מקרבת, "העבודה" של ביירון קייטי ותרפיית "הילד הפנימי". בליווי-אימון בשיטת המצפן, נעשית עבודה מעמיקה עם רכיבים שמקשים עלינו לחולל שינויים בחיינו - אמונות, דפוסים ונדרים, שהשתרשו בנו דרך המשפחה והחברה שבה גדלנו, ומוטמעים במנגנוני המוח הקדום שלנו (Fight-Flight-Freeze).
מיינדפולנס
מָיינְדְפוּלְנֶס (בעברית: קַשִּׁיבוּת), זוהי שיטת תרגול מדיטטיבי הכרוכה בהפניית הקשב באופן מכוון ובלתי שיפוטי לחוויות ותופעות המתרחשות ברגע. מקור השיטה והמושג בהגות ובתרגול הבודהיסטי. הקשיבות מתוארת כ"מודעות מכבדת ונטולת שיפוט", מודעות המתפתחת מתשומת לב שמופנית לרגע הנוכחי תוך קבלת החוויה ללא שיפוטיות. זו אינה מדיטציה מרגיעה במובן הקלאסי, אלא תהליך של התבוננות פנימית עמוקה ופיתוח מודעות עצמית, המאפשר לנו לבחון את מה שקורה סביבנו ובתוכנו וללא שיפוטיות עצמית.
נון-דואליטי (אי-שניות)
אי-שניות הינה ההבנה העמוקה והבלתי ניתנת לערעור, שבמציאות קיים באופן מהותי רק דבר אחד - אלוהים, ברהמן, אטמה-עצמי (Atma-Self), טבע-בודהא, טאו, הרוח, מודעות-קיום-חיים (או כל שם אחר שנרצה לקרוא לזה) - שכל התופעות מתקיימות בתוכו, ולכן אין כל שניות/דואליות בטבע המציאות האמיתית. "השניות" או "כל מה שהוא אחר מאלוהים" מתקיימים גם כן כחלק מכל מה שקיים, שהוא אלוהים.
אין דרך פשוטה להסביר מהי אי-שניות, והסברים רציונלים לעולם לא יתנו מענה אמיתי לשאלה. רק חוויה ישירה של אחדות הקיום יכולה לאפשר לנו הבנה מעמיקה יותר של טבע המציאות. בהתאם לרצון המלווה, תהליך הליווי יכול לאפשר חקירה, התבוננות והעמקה ברובד קיום זה.
קלפים טיפוליים
בניגוד לתפיסה המיסטית הרווחת על עבודה עם קלפים כמנבאי עתידות, בתהליך פסיכותרפי עבודה עם קלפים נעשית באמצעות מנגנון ההשלכה הפסיכולוגי. איננו עוסקים במה יהיה בעתיד, אלא במה קיים בכאן ועכשיו, וכיצד ניתן לראות עוד רבדים ולהבין את המורכבות של המצב הקיים. כשאנו עסוקים בנושא מסויים בחיינו שמטריד אותנו, קלפים לעיתים יכולים לשקף לנו דבר מה על עצמנו או על הסיטואציה, ולעזור לנו להגיע להבנות חדשות ומיטיבות עבורנו.
צמחי מרפא
רפואת הצמחים המודרנית כוללת מגוון רב של צמחים שניתנים למצבים שונים, ותומכים בתהליכי ריפוי ואיזון בגוף ובנפש. היא מאגדת בתוכה ידע מסורתי יחד עם ידע מחקרי ומדעי עכשווי. מאז שחר ההיסטוריה בני אדם השתמשו בצמחי מרפא לטיפול בבעיותיהם, בין אם אלו היו תחלואים פיזיים או נפשיים. דוגמאות לצמחים מוכרים ונחקרים בפרמקולוגיה המערבית: וולריאן - לסטרס, חרדות וקשיי שינה; היפריקום - לדיכאון (מופקת תרופה שמבוססת על הצמח הנקראת "רמוטיב").
בתהליך הליווי, בהתאם לצורך ולרצון של המְלֻוֶּה, נעשה שימוש בצמחי מרפא שעוזרים להתמודדות עם קשיים רגשיים כמו סטרס ודכדוך. השימוש בצמחים מותאם אישית למטופל/ת בהתאם למצבו/ה, אם נוטל/ת תרופות כלשהן, היסטוריה רפואית, אלרגיות, רגישויות וכו'. יש חשיבות רבה להתייחסות לכלל המרכיבים הללו על מנת למנוע תופעות לוואי וקונטראינדיקציות. מסיבה זו, לא מומלץ ליטול צמחי מרפא ללא ליווי והתייעצות עם הרבליסט/ית מוסמך/ת.
נטורופתיה
הרפואה הנטורופתית משלבת ידע מדעי ומחקרי עדכני יחד עם ידע מסורתי ונסיון קליני של דורות רבים. הטיפול הנטורופתי ההוליסטי מתייחס למכלול מרכיבי חייו של האדם, החל מהרגלי התזונה, השינה והפעילות הגופנית ועד למצב הרגשי והמנטלי, הסביבה, המשפחה ועוד. המיקוד בטיפול הוא באדם כמכלול ולא רק בסימפטומים של המחלה/בעיה שאיתה הוא מגיע, מתוך תפיסה שהשלם גדול מסך חלקיו, ושבריאות מיטבית מתאפשרת מתוך שאיפה מתמדת לאיזון של כלל מרכיבי החיים.
קליניקה בזכרון יעקב, או בזום.